ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΜΕΓΑΛΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΛΑΡΙΣΗΣ
  • Λεωφ.Κ.Καραμανλή καί Αρκαδίου Τ.Κ: 41 336 Λάρισα

  • Ιερός Ναός Μεγ. Αγίου Γεωργίου Λαρίσης

  • +30 2410 280569

  • info@galilea.gr

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Η ΕΝΟΡΙΑ ΜΑΣ

Α. ΙΣΤΟΡΙΚΑ

Η Ενορία μας φέρει το όνομα του Μεγαλομάρτυρος Αγίου Γεωργίου και ιδρύθηκε με Προεδρικό Διάταγμα που δημοσιεύθηκε στο Φύλλο της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως με ἀρ.44/8-3-1999. Ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου, η οποία καταλαμβάνει το κεντρικό διαμέρισμα της Θεσσαλίας και η οποία αναγνωριζόταν από τους αρχαιότατους ακόμα χρόνους ως η πανάρχαια κοιτίδα της θρησκείας και του πολιτισμού του ελληνικού έθνους.

Β. ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ

Η Ενορία μας βρίσκεται στο Ανατολικό Διαμέρισμα της πόλεως Λαρίσης του Δήμου Λα-ρισαίων και περιλαμβάνει τις συνοικίες: Άγιος Γεώργιος, Τούμπα, Σιδ.Γρ.Βόλου και Λαχανόκηποι. Την διασχίζουν η Παλαιά Εθνική Οδός Αθηνών-Θεσσαλονίκης, που μετονομάσθηκε σε Λεωφόρο Κ.Καραμανλή με την Υπ.αρ.358/21-04-05 του Δημοτικού Συμβουλίου και η Κεντρική Οδική Αρτηρία Λαρίσης – Βόλου. Βόρειοανατολικα της Ενορίας μας βρίσκεται το αεροδρόμιο της 110 Π.Μ.

Γ. ΚΛΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΑ

Έχει αρκετά καλό κλίμα σχετικά με την υπόλοιπη πόλη της Λάρισας. Ένα σπουδαίο πλεονέκτημα που έχει κατά τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες είναι ότι βρίσκεται πάνω στο διάβα κάποιων δροσερών θαλασσίων ανέμων που έρχονται από τον Κίσσαβο και το Μαυροβούνι με νοτιοδυτικές κατευθύνσεις.

Δ. ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΑ

Επίκεντρο των λατρευτικών εκδηλώσεων της Ενορίας μας αποτελεί ο Ι.Ναός του Μεγαλομάρτυρος Αγίου Γεωργίου, ο οποίος δεσπόζει μεγαλοπρεπώς στη διασταύρωση των οδών Βόλου και Λεωφόρου Κ. Καραμανλή (πρώην Παλαιάς Εθνικής Οδού Αθηνών-Θεσσαλονίκης). Πανηγυρίζει στις 23 Απριλίου ή τη δεύτερη ημέρα του Πάσχα, όταν αυτό πέφτει μετά την ημερομηνία της μνήμης του.

Ο υπόγειος χώρος του Ι.Ναού είναι αφιερωμένος στον Μεγαλομάρτυρα Άγιο Φανούριο και πανηγυρίζει στις 27 Αυγούστου. Ο Ιερός μας ναός έχει την ευλογία να φυλάττει μια Ιερά και Εφέστιο εικόνα του αγίου εκ’ Μάκρης Μ.Ασίας, ένα παλαιό κειμήλιο προ του 1920.
Στην οδό Ερετρείας και επί της πλατείας που βρίσκεται σε αυτήν, βρίσκεται το καλαίσθητο και πετρόκτιστο Εκκλησάκι της Ενορίας μας, το οποίο είναι αφιερωμένο στον Άγιο Νεκτάριο τον εν Αιγίνη και στον Άγιο Ιωάννη τον Ρώσο. Πανηγυρίζει στην μνήμη των αγίων μας, στις 9 Νοεμβρίου και 27 Μαΐου αντίστοιχα.
Στην Ενορία μας έχει συσταθεί Ερανική Επιτροπή η οποία, με τις ευχές του Σεβασμιωτάτου, μεριμνά για την υλοποίηση της ανέργερσης ενός Ι.Ναού, σε χώρο της ενορίας μας, αφιερωμένο στον Άγιο Λουκά τον Ρώσο και Ιατρό. Η ενορία μας πανηγυρίζει την μνήμη του Αγίου στις 11 Ιουνίου.

Εξέχουσα θέση ανάμεσα στις Λατρευτικές Εκδηλώσεις της Ενορίας μας καταλαμβάνουν τα «ΑΗ-ΓΙΩΡΓΙΤΙΚΑ», τα οποία πραγμαγματοποιούνται προς τιμήν του Μεγαλομάρτυρος Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου. Αποτελούν έναν εορταστικό θεσμό, ο οποίος λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο από το 2017 και πλαισιώνει το πανηγύρι του προστάτη αγίου μας. Πραγματοποιούνται όλες οι Ιερές Ακολουθίες, Ι.Λιτανείες με την συνοδεία της Φιλαρμονικής του Ιερού μας Ναού, Αγρυπνίες, Παρακλήσεις, Χαιρετισμοί και πλήθος Πολιτιστικών Εκδηλώσεων, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς της Ενορίας και της Πόλεως μας. Εκδηλώσεις, όπως Αγώνες Δρόμου, Θεατρικές Παραστάσεις, Επιστημονικές Ομιλίες, Παραδοσιακοί Χοροί κ.α.